A janë reshjet e shiut shkaktarë të tërmeteve? Përgjigjen sizmologët

Koincidencë apo jo, në vitin 2016, pas reshjeve të shumta të shiut dhe vërshimeve në Hasanbeg, u paraqitën një seri tërmetesh në Maqedoni.

Por sa mund që lëkundjet e tashme të tokës të jenë nxitur nga reshjet jo të pakta të shiut ditëve të fundit?!

Nga Instituti Sizmologjik në Shkup thonë se pavarësisht tentimeve të shkencëtarëve për të ndërlidhur shirat dhe vërshimet me tërmetet, një gjë e tillë ende nuk është vërtetuar.

Sipas tyre, shkenca ende nuk ka arritur që saktë të parashikojë paraqitjen e tërmeteve.

“Vazhdimisht bëhen hulumtime që të shihet lidhshmëria apo nëse ka lidhshmëri mes reshjeve të shiut apo vërshimeve me tërmetet. Deri në këtë moment shkenca nuk e ka thënë fjalën e fundit, megjithatë, ajo që mund të thuhet është se shkencëtarë të ndryshëm dhe institute të ndryshme tentojnë që të hulumtojnë se a ka lidhshmëri mes këtyre dy dukurive- deklaroi Radmilla Shaliq” Udhëheqëse e sektorit për rrezik dhe menaxhim me katastrofat.

Megjithatë, sipas Sektorit për rrezik dhe menaxhim me katastrofa pranë Institutit Sizmologjik, territori i Maqedonisë së Veriut ka pesë zona me rrezikshmëri më të lartë për paraqitjen e tërmeteve.

Sipas hulumtimeve të fundit ndërkombëtare, zona e Shkupit, Dibrës, Ohrit, Pehçevës dhe Vallandovës janë zonat me rrezikshmëri permanente për paraqitjen e tërmeteve.

“Duhet të gjithë të tregojmë se Maqedonia gjendet në pjesën jugore të Evropës e cila karakterizohet me rrezikshmëri më të lartë nga tërmetet, apo thënë ndryshe ka rrezikshmëri më të lartë për paraqitjen e tërmeteve për dallim nga pjesë tjetër e kontinentit. Tërmetet janë dukuri natyrore, ne nuk mund ta parandalojmë shfaqjen e tyre por mund të mësohemi se si të jetojmë me ta” shtoi Radmilla Shaliq – Udhëheqëse e sektorit për rrezik dhe menaxhim me katastrofat

Nga Instituti Sizmologjik thonë se në pamundësi për të parashikuar tërmetet, analizat bazohen në tërmetet që kanë ndodhur në të kaluarën.

Hartat e përpiluara janë bërë në suaza të procedurës për ndërtim, me qëllim që të merren masat preventive për të zvogëluar pasojat e lëkundjeve të mundshme të tokës.