E pranon hoxha: Turqit donin të asimilonin shqiptarët në Turqi

Hoxha nga Mitrovica, Fatmir Latifi, më në fund e pranon që turqit kishin synime të qarta për asimilimin e shqiptarëve.

Ai rrëfen një ngjarje që i kishte ndodhur rilindasit shqiptar hoxhë Rexhep Vokës, nga Tetova, ku turqit i kishin kërkuar të hiqt dorë nga kombësia shqiptare dhe të deklarohej turk.

“Hoxha dhe rilindasi Rexhep Voka, kishte kërkuar ndihmë nga ambasada turke në Beograd, për shkak të gjendjes së rëndë të shqiptarëve në Maqedoni. Ambasada e Turqisë e kishte kushtëzuar ndihmëm që të gjithë shqiptarët të deklaroheshin turq. Por rilindasi Rexhep Voka, kishte refuzur kategorikisht ofertën poshtëruse të turqve’, thotë hoxha Fatmir Latifa.

Kujtojm se politika asimiluese e turqve ndaj shqiptarëve ishte më e egër se sa ajo e sllavëve dhe sllavët e kishin kopjuar këtë politikë nga turqit.