Ligj i ri anti-korrupsion me procedurë të shkurtuar

Nesër me procedure të shkurtuar, Parlamenti do të shqyrtojë ligj të ri kundër korrupsionit. Qeveria po e shqyrton këtë zgjidhje, me qëllim që të kapërcejë debatin për amendamentin në Komisionin amë për Sistemin Politik, të planifikuar për të premten.

Javën e kaluar, ministrja Renata Trenevska-Deskoka njoftoi disa ndryshime që qeveria do të kishte parashtruar për të përmirësuar tekstin e ligjit dhe për ta lidhur atë me rekomandimet evropiane. Përveç kësaj, në leximin e parë të seancës parlamentare të djeshme, opozita VMRO-DPMNE njoftoi 40 amendamente që do të parandalonin miratimin e ligjit para Vitit të Ri.

Ligji për luftimin e korrupsionit dhe konfliktit të interesit është vetëm një nga 30 ligjet e reformave që duhet të miratohen në javët e ardhshme dhe disa, që gjatë kësaj jave. Midis tyre, nuk do të ketë ligj për deputetët, megjithëse ideja e sigurimit të një posti në shërbimin civil pas skadimit të mandatit qarkullon midis njerëzve të zgjedhur. Kryeparlamentari Talat Xhaferi nuk komenton derisa të shohë një propozim konkret.

Sesioni mbi ndryshimet kushtetuese është planifikuar menjëherë pas festave të Krishtlindjeve dhe Xhaferi pret që votimi i fundit, i tretë, të përfundojë deri në mes të janarit.

Kjo do të thotë që pas 15 janarit, Ligji për Gjuhët dhe Marrëveshja e Prespës do të hyjë në fuqi pa nënshkrimin e Presidentit të Shtetit. Këto ligje janë pjesë e angazhimeve të shumta të realizuara dhe pritjeve të përmbushura nga Parlamenti vitin e kaluar, tha Xhaferi në vlerësimin e tij për 2018-tën.