Perks: Shëndetësia dhe arsimi në Maqedoni janë në gjendje të vështirë

Ai thotë se qeveria ka ndërmarrë disa hapa në drejtim të reformave, por se nevojitet kohë për të parë rezultatet. Shefi i OSBE-së në Maqedoni Benjamin Perks në intervistë për televizioni “1Tv” tha se beson se nevojiten reforma në vend për të parandaluar përkeqësimin e arsimit dhe shëndetësisë në vend. “Ne jemi të shqetësuar për gjendjen e fëmijëve në Maqedoni për sa i përket shëndetit, arsimit, mbrojtjes sociale. Ky është i vetmi vend në rajon me shkallën më të lartë të vdekshmërisë tek të sapolindurit, ndërsa arsimi po bie. Janë të nevojshme reformat që të parandalohet ky përkeqësim dhe vendi t’i arrijë vendet e tjera të rajonit”, tha Perks.

Sipas tij, arsyeja për këtë situatë është sepse vendi po i kushton më shumë vëmendje gjeopolitikës dhe më pak arsimit dhe kujdesit shëndetësor. Ai thotë se qeveria ka ndërmarrë disa hapa në drejtim të reformave, por se nevojitet kohë për të parë rezultatet. “Ka një paketë reformash intensive që filluan vitin e kaluar. Tani ekziston një plan për “çdo fëmijë të porsalindur”, në përpjekje për të zvogëluar rrezikun e vdekshmërisë dhe përkeqësimin e shëndetit tek të porsalindurit dhe nënat. Në arsim filloi zbatimi i disa masave, mbrojtja e fëmijëve është përmirësuar, ne shohim më shumë lehtësira të reja për fëmijët me aftësi të kufizuara, kështu që ka reforma, por nevojitet më shumë kohë për të parë rezultatet në shëndetësi dhe arsim”, tha Perks.