Po skadon afati për dorëzimin e kërkesave për amnisti

Sot dhe nesër janë dy ditët e fundit për dorëzim të kërkesave për amnisti për ngjarjet e përgjakshme të 27 prillit të kaluar. Prej 33 të akuzuarve nuk dihet numri i saktë sa do të kërkojnë mëshirën e Këshillit Penal, duke besuar se po hyjnë në dispozitat ligjore që meritojnë të amnistohen. Kërkesat në Gjykatën Penale të Shkupit dorëzohen personalisht ose me postë.

Ndër të parët që kërkojnë amnisti është deputeti Krsto Mukoski, i akuzuar për hapjen e dyerve të Parlamentit, pas së cilës kaos filloi në legjislaturë. Përveç tij, Goran Angelov-Qoseto dhe Ivan Cvetanovski bënë një kërkesë të ngjashme, ndërsa Jane Çento dhe Igor Jug deklaruan se nuk donin mëshirë, por drejtësi. Pritet që edhe Johan Tarçullovski dhe Lupço Dimovski të kërkojnë mëshirë, pasi opozita gjithashtu votoi për një amnisti selektive.

Ligji për amnisti u shpall të enjten në “Gazetën Zyrtare” pasi u nënshkrua nga Presidenti Gjorge Ivanov. Sipas ligjit, amnistia nuk do të mbulojë organizatorët, individët që kryejnë dhunë fizike, personat që mbanin armë dhe zyrtarët që tejkaluan autorizimet zyrtare.